Alej porozumění Hostivice

Alej porozumění Hostivice

Hostivická Alej porozumění obnovuje 700 metrů dlouhou zaniklou cestu, která byla od nepaměti spojnicí mezi sousedními obcemi Chýně a Jeneč. Znovu tedy slouží pro návštěvníky františkánského kláštera v Hájku jako bezpečné napojení na poutní hájeckou cestu vedoucí sem až z pražského Pohořelce.
V aleji je městem Hostivice vysázeno 68 vzrostlých javorů babyka a to ve spolupráci s exministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem a jeho ženou Ivou, diplomaty, obcí Jeneč, bratry františkány, Nadací partnerství, spolkem Poutní cesta Hájek, Provozním zahradnictvím České zemědělské univerzity, firmou Paměť krajiny a K2N Landscape.
Nové stromořadí krajině vrací historické propojení obcí a slouží také jako zábrana proti větrné erozi. Původní cesta existující ještě v polovině 20. století byla rozorána a využívána k zemědělskému hospodaření. Její obnovou dojde k opětovnému, krajině příznivému rozdělení velkých lánů. Nově vysazené babyky, které dobře snášejí nápory vysokých letních teplot, sucho i vítr, se stávají domovem ptáků, včel a dalších živočichů. Aby nedocházelo k lámání jejich vrcholových partií, jsou podél aleje instalována stanoviště (berličky) pro dravce.
Cílem výsadby bylo symbolicky ukázat, že péče o přírodu jde přes hranice národů a kontinentů s tím, že si jednotlivé státy uvědomují současnou naléhavou situaci změn klimatu. Společná akce měla také vyzdvihnout význam spolupráce a porozumění států při zvládání globálních problémů a zapojování občanů do jejich řešení. Odtud také název Alej porozumění.

6346b79b11757 Alej porozumění 3

  • Lokalita: Cesta mezi obcemi Chýně a Jeneč
  • Kraj: Středočeský
  • Souřadnice: 50.0764914, 14.2208236
  • Typ aleje: Javorová alej
  • Autor: Tereza Jarošová

Aleje 2022

Hlavní město Praha

Jihomoravský kraj

Jihočeský kraj

Karlovarský kraj

Kraj Vysočina

Královéhradecký kraj

Liberecký kraj

Moravskoslezský kraj

Olomoucký kraj

Pardubický kraj

Plzeňský kraj

Středočeský kraj

Zlínský kraj

Ústecký kraj