Lipová alej v Masarykově ulici v Liberci

Počet hlasů : 100
Lipová alej v Masarykově ulici v Liberci

Stoletá lipová alej v samém středu Liberce. Kdysi čtyřřadá, nyní odsouzena k vykácení. Důvod? Prý bezpečnost občanů..
Filozofický nádech měla přednáška zpracovatele posudku Miloslava Wacha. „Svět není černobílý. Často vidíme velmi rozdílné věci, někdo vidí strom, jiný člověka. Často je náš pohled posunutý od reality, proto potřebujeme vyváženost a dostatek potřebných informací. Existuje vůbec problém Masarykova? Záleží na úhlu pohledu. Řidič, kterému už v předešlých letech spadl strom s poškozeným kořenovým systémem na Masarykově třídě na auto, problém vnímá. Z bezpečnostních důvodů proto trvám na celkové obnově aleje," předestřel Wach.
Co tvrdí liberecký magistrát?
Radnice si uvědomuje citlivost tématu. „Nikdo z nás netouží po tom, abychom káceli, ale pokud ty stromy nejsou zdravé, tak co nám zbývá? Město musí pečovat o bezpečnost svých obyvatel," pronesl náměstek primátorky Liberce Jiří Rutkovský.
„Jednorázová obnova je z dlouhodobého hlediska správná volba, ale z našeho aktuálního pohledu by bylo nejefektivnější, kdyby se stávající alej zajistila a ošetřila. Když totiž půjdeme do hloubky a prozkoumáme všechny aleje v zemi, tak zjistíme, že jsou na tom možná ještě hůř než ta na Masarykově třídě," sdělil Pavel Bulíř, Mendlova univerzita v Brně, zahradnická fakulta v Lednici.....
Názory odborníků se liší, radnice trvá na pokácení.

540376cb4fd59-DSC03091

540376cb4feb5-C360 2013-04-18-08-56-54

  • Lokalita: Liberec
  • Kraj: Liberecký
  • Souřadnice: 50.774974,15.070987
  • Typ aleje: lipová
  • Autor: Ivana Freiwilligová

Aleje 2014