Alej kolektivu Alej roku

Počet hlasů : 122
Alej kolektivu Alej roku

"Alej Roku" se stává ze třinácti stromů, které byly přesazeny na jaře 2014 skupinou aktivistů a umělců. Je jednak příkladem enviromentální přímé akce a druhak recesistickým happeningem. Ukazuje, jak je u nás zacházeno s životním prostředím a že je jeho údržba spíše populistickou zástěrkou pro získávání dotací. ALEJ ROKU kolektivu AR tak možná není nejkrásnější alejí v soutěži, ale má za cíl ukázat, že je možné přímo měnit dění kolem sebe a pomáhat tak svému okolí i přírodě.
Prohlášení a historie aleje:

OSVOBODILI JSME 13 STROMŮ ZE SMÍCHOVSKÉHO POHŘEBIŠTĚ KVĚTINÁČŮ A VYSÁZELI Z NICH NOVOU ALEJ NA BŘEHU VLTAVY. OSVOBOĎTE DALŠÍ A ZASAĎTE JE TAM, KAM PATŘÍ! TAM, KDE Z NICH BUDE MÍT NĚKDO OPRAVDU RADOST!



Město se “za účelem snížení emisí” rozhodlo na území Prahy 5 umístit 277 nevkusných betonových květináčů. Zakázka byla od počátku podezřelá a její odůvodnění působí značně alibisticky. Otřesný design, přemrštěná cena a plán, že budou na kvádrech umístěny reklamní poutače napovídají, že jde o další nekompetentní krok ze strany města nebo rovnou korupční případ. Několikatunové kolosy byly umístěny na chodníky, náměstí a trávníky. V některých místech kolem nich nejde projet s kočárkem nebo třeba invalidním vozíkem. Vedení Prahy se tímto přímo podílí na ničení již tak nekvalitního veřejného prostoru a umocňuje visuálního smog v ulicích!
Velká část ohyzdných květináčů stála v památkové zóně a proto byly hromadně odvezeny na zastávku Lihovar(s pokutou 150 000 Kč od památkářů). Toto místo teď “krášlí” desítky betonových monster, která jsou navíc často položena na trávnících(podivný krok ke “zlepšení životního prostředí v Praze”). Město se nemůže květináčů zbavit, jelikož byla velká část investice dotována Evropskou Unií a po jejich odstranění by pak musely být peníze vráceny(20 000 000 Kč jsou celkové náklady z čehož 16 000 000 Kč hradí EU), a tak nadále platí 90 000 Kč měsíčně za jejich údržbu.
“Alej Roku” kolektivu AR je enviromentální přímou akcí a recesistickým happeningem. Skupina aktivistů a umělců chce tímto guerilla-gardeningovým projektem poukázat na podezřelé zadavání zakázek a absenci systematického plánování veřejného sektoru. Upozorňujeme na to, že by péče o životní prostředí neměla být populistickým gestem ani prostředkem pro tunelování dotací!
Podporujeme aktivisty, kteří v minulosti uspořádali protesty nebo například recesistickou akci, kdy se v truhlících koupali, či z nich udělali obří popelník. DIY(udělej si sám) přístup k řešení lokálních problémů nemusí být nutně posvěcen instuticemi ani být legální a má šanci uspět!
První fáze protestů, dle kterých měly být květináče odstraněny vyslyšena nebyla. Květináče nebyly odstraněny, ale pouze odsunuty do okolí Lihovaru. Toto místo se tak stalo pohřebištěm truhlíků a s tím i peněz a zdravého rozumu! Proto je potřeba na problém znovu poukázat!

Soutěž "alej roku" vyzývá veřejnost, aby podporovala výsadbu nových alejí. My tak činíme, i když tak trochu po svém.

alejroku.wordpress.com

541316ded6189-nova-alej-roku 10

541316ded62dc-Přesazování 2

 

 

  • Lokalita: Nádražní 1116/2a, Praha 5, Barrandovský a Zlíchovský most
  • Kraj: Hlavní město Praha
  • Souřadnice: 50.043078,14.408203
  • Typ aleje: Smíšená, osvobozená z betonového vězení
  • Autor: Alej Roku

Aleje 2014