Alej břestovce západního Celtis occidentalis

Alej břestovce západního Celtis occidentalis

Výjimečnost v České republice - Nádherné tvary stromů - Dekorativní borka i koruny - Jedlé plody - Výborný zdravotní stav

Když jsem na základní a střední škole poznával dřeviny, povšiml jsem si i jedné nádherné aleje v centru města Hradce Králové za budovou soudu. Obdivoval jsem, jak se její stromy krásně vyjímají ve středovém mezisilničním travnatém pásu. Že jejich borka je šedá s výraznými korkovými bradavčitými výčnělky až lištnami připomínající levhartí srst a listy v létě nedělají temný stín, nýbrž jen polostín, krásně prosvítají a pod stromy se tvoří zelenožluté velmi příjemné světlo. V podzimním hávu jsou jejich listy krásně zlatožluté a celá ulice se rozzáří jako zlatý poklad. Větvičky jsou navíc ozdobené hnědavými plody. A tak jsem se brzy dopátral, že jde o břestovec západní (Celtis occidentalis, hackberry) a dokonce o jeho unikátní dvouřadou alej, které je třeba si vážit. Vždy, když tou ulicí jdu, procházím pod korunami s pokorou a těším se z krás této exotické dekorativní dřeviny.

Břestovce jsou vývojově velmi starobylým rodem a nejblíže jsou příbuzné jilmům. Břestovec západní pochází ze Severní Ameriky. Jeho plody jsou červenohnědé až purpurové drobné peckovičky, které jsou jedlé. Dužina pod slupkou je ovšem velice tenká, převážná část plodu tvoří pecka. Ale chuť je velice zajímavá a těžko přirovnatelná k jiným plodům. Zkuste ochutnat. Plody některých druhů břestovců se v Americe zdobí i dorty. Pro své široké koruny a četnému pronikání paprsků skrze větvoví je pažit pod alejí v Hradci Králové ideálním místem pro pozorování promítajících se světelných ok v různých fázích zatmění Slunce.

Alej a její původ jsou zatím zahaleny tajemstvím, které je v současné době postupně odtajňováno a je samozřejmě možné se do tohoto pátrání zapojit. Zatím se domníváme, že výsadba těchto břestovců byla učiněna ze zdrojů bývalých Hackerových školek, které se vyskytovaly při okraji Hradce Králové a zřejmě jejich činností bylo na území města vysazeno mnoho dalších zajímavých domácích i cizokrajných dřevin. Rudolf Hacker byl významný český podnikatel, lesník, pěstitel, školkař a vynálezce.

Ač se zatím zdá, že zdravotní stav aleje je výborný, je třeba dbát na pravidelnou kontrolu a údržbu stromů. Již teď potřebují odbornou péči a dozor. Předcházet však tomu musí motivace vhodných osob, institucí či úřadů, více se o ni zajímat, přiblížení a představení veřejnosti. Je více než vhodné co nejrychlejší celkové vyzdvižení tohoto dendrologického skvostu, aby byl zachován v plné kráse i nadále a mohl stále zdobit město, podávat informaci o jeho výjimečnosti a historii i hladit po duši pokorné kolemjdoucí.

brestovcova alej hk 170991

brestovcova alej hk 170981

  • Lokalita: Hradec Králové, Hradební ulice
  • Kraj: Královéhradecký
  • Typ aleje: břestovec západní, Celtis occidentalis
  • Autor: Ing. Zdeněk Blahník

Aleje 2013